Vastgoed?

Investeren in vastgoed

De voorbije jaren hebben de verschillende banken de rente op onze spaarboekjes drastisch verlaagd. Daarom kiezen heel veel mensen er voor om te investeren in vastgoed. Maar is investeren in vastgoed wel een slimme oplossing?

Zeker gezien de rente die op een historisch dieptepunt staat en die in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid nog verder zal dalen, is investeren in vastgoed een goede oplossing. In de eerste plaats brengt investeren in vastgoed meer op dan het klassieke spaarboekje en wapent dit jou ook tegen de zwakke euro. Maar wanneer je ervoor kiest om te investeren in vastgoed, dan creëer je ook extra huuropbrengsten. Samen met de stijgende waarde van je woning, win je dus in feite tweemaal.

Bouwen en verbouwen

Voor heel wat mensen is het kopen van een stuk vrije bouwgrond vaak een investering die op financieel vlak net iets te hoog gegrepen is. Toch dromen heel wat Belgen er van om op een mooi stuk grond hun eigen woning te bouwen. En terecht. Je eigen woning bouwen blijft iets uniek: je kunt volledig je eigen ding doen en je kunt in feite het huis van je dromen bouwen. Maar er is dus nog altijd de dure prijs van de bouwgrond.

Een groot voordeel bij het verbouwen van een bestaande woning, is dat je tegen een verlaagd btw-tarief van slechts 6% kunt werken. Daarnaast kun je de werken spreiden, doordat je tijdens de verbouwingen in de woning kunt blijven wonen. Op die manier worden de kosten gespreid.

Huren en verhuren

Wanneer je ervoor kiest om een woning te verhuren, dan heb je als verhuurder rechten en plichten. Zo mag je als verhuurder zelf de huur bepalen en mag je er ook voor kiezen om deze jaarlijks te indexeren. Als plicht heb je dan weer om bepaalde herstellingen en onderhoudswerken uit te voeren.

Ook als huurder van een woning heb je steevast enkele rechten en plichten. Zo heb je als huurder van een woning steeds recht op een woning in goede staat en heb je ook altijd recht op een plaatsbeschrijving.

Daarnaast heb je als huurder ook recht op onderhoud en herstelling van de woning, recht op privacy, recht op een onveranderde woning en recht op bescherming tegen de rechtsstoornissen van een derde. Naast je rechten heb je als huurder ook enkele plichten. Zo moet je als huurder op tijd je huur betalen en moet je als huurder ook de woning normaal gebruiken. Op het einde van je huurperiode moet je de woning teruggeven aan de eigenaar in goede staat.

Kopen en verkopen

Wanneer je voor het eerst een woning koopt, dan zijn er enkele zaken waar je zeker op moet letten. Zo moet je rekening houden met de ligging van de woning. Naar welke windrichting is de tuin gericht? Wat ligt er in de directe omgeving van de woning? Hoe ver is het naar je werk, school, winkels? Check zeker ook de staat waarin de woning zich bevindt. Controleer de ramen, deuren, isolatie, leidingen, … Bovendien moet een woning die je koopt ook over alle nodige vergunningen beschikken. Als laatste kan het handig zijn om te onderhandelen over de aankoop van je woning: wie weet kun je nog iets van de prijs doen!